вівторок, 1 листопада 2016 р.

ЛЯЛЬКА - МОТАНКА - ОБЕРІГ!

    В бібліотеці відбувся майстер-клас із виготовлення народної ляльки-мотанки. Провела його Алєксєєнко Любов, бібліотекар шкільної бібліотеки ЗОШ №5.
Перед початком захоплюючого дійства Любов Василівна розповіла про історію виникнення цієї іграшки. 
    Вже більше 5000 років існує такий сакральний український оберіг, як лялька-мотанка, або вузликова лялька. Вона відрізняється від звичайної відсутністю обличчя. Язичники вважали, що через обличчя в ляльку вселяється душа. Виготовляли її з натуральних матеріалів: сіна, соломи, трави, насіння, зерна. Прадавні українці вірили, що цей символ приносить в дім багатство, захищає від бід. Нареченій мати дарувала ляльку-мотанку, як оберіг нової домівки. Різдвяних ляльок створювали із зерна (символ гарного урожаю). А хворій дитині давали погратися з мотанкою, після чого її знищували: спалювали на вогнищі, або топили у воді. 
    Ляльку використовували у різних ритуалах. Тому в неї вплітали те, чого хотіли позбутися чи, навпаки, придбати. Існувало три типи ляльок-мотанок: лялька-немовля, баба-берегиня та лялька-наречена. При народжені дитини українці виготовляли немовля в пелюшках. Його укладали в ліжечко поряд з дитиною для охорони її сну та здоров’я. Достаток родини оберігала баба-берегиня. В середину ляльки вкладали монети, зерна, вовну. Лялька-наречена захищала дівчат від пристріту і підтримувала їх. Цей символ багато одягали й прикрашали, щоб привернути увагу не бідного нареченого.
    І сьогодні лялька-мотанка повертається до нас. Тому було так багато бажаючих навчитися її виготовляти. В умілих та швидких руках бібліотекаря із клаптиків тканини, перемотаних нитками, як Фенікс з попелу, відродилася стародавня лялька. 
   Присутні на майстер-класі старанно намотували їй ручки, фартушок, прикрасили хусточкою. У кожної майстрині вона мала свою поставу й свій характер. Читачі абонементу захоплено слідкували за чарівним народженням стародавнього оберегу нашого народу. І тепер лялька-мотанка має шанс отримати нове життя не в одній родині.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар